Nog voordat Inge aan de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) in Eindhoven begon weet ze het al “Ik ga met kinderen werken”. De open sollicitatie naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) ging eruit en na een inwerkperiode van drie maanden op conventioneel in het UMC Utrecht is het zo ver: Inge is radiodiagnostisch laborant op de kinderradiologie.

In het WKZ werkt Inge op conventioneel. Dit betekent dat ze foto’s maakt op de buckykamer, de doorlicht en op de verpleegafdelingen van het WKZ en het Prinses Maxima Centrum. Het werken bij de kinderradiologie wisselt ze af met het maken van CT-scans in het UMCU en het WKZ. Deze afwisseling tussen volwassenen en kinderen gebeurt de hele week door en soms zelfs op 1 dag. “Ik kom wel aan mijn stappen”, grapt Inge.  

De onbevangenheid van een kind

“De interactie met kinderen is heel bijzonder. Je kan niet zeggen, ga maar even stilliggen en dan zijn we zo klaar. Juist dan duurt het alleen maar langer. Het onbevangen zijn van kinderen, daar moet je op anticiperen. Ik vind het zo bijzonder hoe een kind gewoon doorgaat en blijft stuiteren, hoe ziek het ook is. Juist de kinderen die heel ziek zijn, komen vaak helemaal niet ziek over.

Bij een röntgenfoto ben je vaak aan het puzzelen. Je wilt een zo goed mogelijke foto met zo min mogelijk straling. Daarnaast moet je vaak werken met een beperking van een kind, die bijvoorbeeld zijn of haar arm niet kan strekken. Het maken van CT-scans bij kinderen vraagt om creativiteit. Waar je bij conventioneel nog tussen het bewegen door een foto kunt maken, is het hier van belang dat een kind wat langer stilligt. Voor kinderen tot twee jaar hebben we een vacuümkussen waar het kind lekker ingebakerd ingelegd kan worden. Vanaf twee jaar moeten we dus met andere ideeën komen om een geslaagde scan te maken. Dit biedt een leuke uitdaging in je werk op de CT. Als het echt niet lukt, is anesthesie een mogelijkheid, maar dit proberen we natuurlijk te voorkomen.” De manier van communiceren met een kind is zo belangrijk. Het positief inpraten op kinderen in combinatie met creatief denken, zorgt er meestal voor dat een kind niet bang wordt en we een geslaagd beeld kunnen maken."

De hectiek van CT

De hectiek en het ad hoc kunnen schakelen op de CT, trok Inge het meest. “Wij hebben weinig tijd om stil te zitten. Die snelheid en de chaos vind ik juist leuk. Je hebt geplande zorg en je werkt in diensten. Dan reageer je bijvoorbeeld op de traumaseinen bij de spoedeisende hulp. Tijdens de diensten werk ik zowel voor het WKZ als voor het UMC Utrecht en zoeken we elkaar vaak op. Samen zitten we ’s avonds en ’s nachts te wachten op een oproep, dat is veel gezelliger dan alleen in het WKZ. Gelukkig kunnen we ook gebruik maken van de piketkamers en ’s nachts soms ook nog wat slaap meepakken.”

Bij de CT werk je overdag aan de hand van een planning, waar spoedplekken op beschikbaar zijn. Je gaat de afspraken met patiënten af en tussendoor komen de spoed CT’s. Bij de kinderradiologie worden de spoedfoto’s gedaan door de dienst waarin de afdelingsfoto’s worden gemaakt. In deze dienst kom je onder andere vaak op de neonatologie afdeling, waar te vroeg geboren kindjes liggen. 

In ons werk kom je heftige dingen tegen op bijvoorbeeld de NICU of bij trauma’s. Iedereen ervaart deze gebeurtenissen anders, maar er is altijd peersupport mogelijk voor wie dat nodig heeft.  

Werken in een kinderziekenhuis

Inge koos heel bewust voor het WKZ en solliciteerde dan ook alleen hier. “Je komt zoveel specialisaties tegen die je niet in een streekziekenhuis ziet, dat maakt mijn werk bijzonder.” Kinderen komen hier bijvoorbeeld met scoliose of oesophagusatresie. Omdat zij regelmatig terugkomen, bouw je een band op en zie je de patiënten opgroeien. Er zijn patiënten waar ik echt even langsga om te kletsen als ik ze op het programma zie staan. 

Ergocoach

Inge is naast haar werk als laborant ook ergocoach op de afdeling. Het werk kan fysiek zwaar zijn en als ergocoach help ik mijn collega’s met rug- en tiltrainingen. Ook ben ik mentor voor nieuwe collega’s en studenten. Je kunt je werk ook nog aanvullen met bijvoorbeeld beeldverwerking of door senior te worden. 

“Een glimlach van een kind terugkrijgen als alles is gelukt. Daarvoor doe ik mijn werk al 5,5 jaar met veel plezier”.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail