Wat als je verpleegkundige bent en graag in een ziekenhuis wil werken. Met de krapte op de arbeidsmarkt, staan ze om je te springen. Toch? In de praktijk blijkt het best lastig: geen ziekenhuiservaring is vaak een reden voor afwijzing bij het solliciteren. Op de chirurgische verpleegafdelingen van het UMC Utrecht is er nu een nieuw traineeprogramma, speciaal voor mbo- en hbo-verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring.
En dit spreekt aan: zeventien verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring solliciteerden als trainee voor de eerste ronde van het éénjarige leerwerkprogramma op de afdeling heelkundige specialismen. Vijf van hen kwamen door de selectie heen en hebben een jaarcontract bij het UMC Utrecht gekregen. Met uitzicht op vast. “Je ziet dat sollicitanten vaak afgewezen worden wegens gebrek aan ervaring. Zoals bijvoorbeeld mbo-verpleegkundigen die alleen stage hebben gelopen in een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Dit is een mooie kans om aan de slag te gaan in een ziekenhuis”, vertelt teamleider Mieke Berends van het UMC Utrecht.

Twaalf lesdagen en direct aan het werk

Het nieuwe traineeprogramma biedt mbo- en hbo-verpleegkundigen met weinig tot geen ziekenhuiservaring nu een kans om zich te ontwikkelen en te komen werken op een chirurgische verpleegafdeling. In een traject van een jaar lopen de trainees stage op twee van de drie afdelingen van de divisie heelkundige specialismen (DHS). De eerste twee maanden zijn ze boventallig en kunnen hun vaardigheden uitbreiden. Ook zijn er twaalf lesdagen waarbij e-learning en vaardigheidstrainingen centraal staan. “Op deze manier krijgen ze een hele goede basis en kunnen doorgroeien tot volwaardige DHS-verpleegkundigen”, aldus regieverpleegkundige Trees van Wijlen, die de trainees begeleidt. “Ze zijn nu een kleine maand aan de slag en hebben al veel gezien en geleerd. Ze zijn blij dat ze deze kans hebben gegrepen.”

Op formatie blijven en aantrekkelijk zijn voor verpleegkundigen

Juist omdat deze verpleegkundigen zoveel basiszorg-ervaring hebben, zijn ze direct inzetbaar op de verpleegafdeling. Na een jaar zijn de trainees volledig ingewerkt. En dat biedt niet alleen voor de trainees, maar ook voor de zorgverleners op de chirurgische afdelingen veel kansen. Mieke: “Hoe zorg je ervoor dat je op formatie blijft en aantrekkelijk bent voor verpleegkundigen? Door trainee-verpleegkundigen aan te nemen en in een jaar klaar te stomen als voorwaardige verpleegkundige, blijven we op formatie. Bovendien past dit in ons programma Toekomstbestendige Verpleegkunde, waarmee we in het UMC Utrecht verpleegkundigen willen aantrekken en behouden voor de zorg van de toekomst. Een van de thema’s van dit programma is ‘ontwikkelen, scholen en verschillende carrièrepaden bewandelen. Dat is precies wat we met dit traineeprogramma willen bereiken: een ontwikkelpad voor verpleegkundigen, je krijgt zoveel als je aankunt.“

Bedside teaching: samen een drain uithalen

Dat gebrek aan ziekenhuiservaring merken de trainees natuurlijk wel. Vooral de eerste weken zijn intensief. “Er is een groot verschil met waar ze eerder gewerkt hebben, complexe verpleegtechnische handelingen zijn nieuw. Daarom krijgen ze hier veel bedside teaching: vertelt Trees. “Zien, samen, zelf” is hierbij van toepassing. Aan het einde van het traject ontvangen de verpleegkundigen een certificaat, met behaalde doelen. Mieke: “Ons doel is om ze hier in het UMC Utrecht te houden. En als ik deze trainees zo enthousiast aan het werk zie, denk ik: die blijven wel.”

Lijkt het jou leuk om bij ons als trainee aan de slag te gaan?

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de job alert

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de job alert