Laura is anesthesiemedewerker in het WKZ en heeft 4 weken op een schip van Mercy Ships in Senegal gezeten. Wat doet ze binnen het UMC en hoe heeft ze zich ingezet voor Mercy Ships? Met een grote glimlach vertelt Laura over haar werkzaamheden.

Om te beginnen, hoe ben je op deze werkplek in het WKZ terecht gekomen?

Laura vertelt dat ze van origine verpleegkundige is. Door haar eindstage in Engeland op onder andere de IC kwam ze erachter dat het technische deel van het werk haar heel erg aansprak. De schrijnende verhalen die ze hoorde kon ze wat lastiger loslaten en de bijkomende werkzaamheden spraken haar wat minder aan. Ze werd geattendeerd op de anesthesie. Dat is heel technisch in combinatie met een groot zorgaspect. Je spreekt de patiënt, je stelt ze gerust en je zorgt voor een pijnvrije operatie. Laura is in het Meander begonnen als anesthesiemedewerker. Daar werkte ze vooral met volwassenen. Na 8 jaar was ze toe aan meer uitdaging en dat vindt ze nu nog steeds in het WKZ.

Kinderen en het academische aspect maakt haar werk complexer en voor haar daardoor leuker. Alles gaat op gewicht en bij kinderen zitten daar grote verschillen tussen. De berekeningen om de juiste anesthesie toe te passen zijn daardoor anders en dat houdt haar alert en scherp.

Daarnaast is ieder kind en ouder anders. Van heel angstig tot heel veel praatjes. Laura gaat ook naar de poli (pre-operatieve screening) om de ouders en kinderen voor te bereiden op de anesthesie/narcose. Ze adviseert altijd om de sterkste ouder mee te laten gaan zodat het kind zo min mogelijk beïnvloed wordt voor de operatie. Vaak worden kinderen met een muziekje of filmpje in slaap gebracht. Dat varieert van kindermuziek tot de top 2000 of zelfs Rammstein!

Wat maakt jouw functie de allerleukste in het hele ziekenhuis?

Behalve het contact met de kinderen en ouders, is het aantal en soort operaties hartstikke gevarieerd. Operaties variëren ontzettend van een liesbreukje tot een hartoperatie of hersenoperaties. Ook ondersteunen we het PMC (Prinses Maxima Centrum) bij de operaties, waarin ook de nodige uitdagingen liggen. De oesophagusatresie (slokdarmafsluiting) is een van de uitdagende operaties. Daar komt veel bij kijken! Een goede samenwerking tussen de chirurg en de anesthesie. Daarnaast werk ik altijd goed samen met de anesthesioloog tijdens de gehele anesthesie van inleiding (in slaap maken) tot uitleiding (het wakker maken). Welke medicatie dienen we toe om de patiënt comfortabel wakker te laten worden. We gebruiken ook perifere blokken of ruggenprikken om zo min mogelijk opiaten (morfines) te geven aan de patiëntjes.

Verder lezen?

Op umcutrecht.nl lees je het hele interview.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail