Laura en Kick werken op de hoofd-hals chirurgische oncologie afdeling van het UMC Utrecht. “Ons kleine team van ongeveer 20 verpleegkundigen voelt als een familie waar lief en leed met elkaar gedeeld kan worden.”
Laura heeft de hbo-v opleiding gevolgd op de Hogeschool Utrecht en is halverwege overgestapt op het duale traject. “Als stagiaire kwam ik op de hoofd-hals afdeling terecht en is mijn interesse voor dit specialisme gewekt”. Na een uitstap naar de traumatologie van een jaar werkt ze nu op de afdeling als senior verpleegkundige. De opleiding tot wondverpleegkundige is al afgerond en ze is nu bezig aan de opleiding tot oncologieverpleegkundige.

Ook Kick is halverwege zijn hbo-opleiding overgestapt op het duale traject en loopt nu stage op de afdeling hoofd-hals chirurgische oncologie. “Ik voel mij enorm welkom door de collega’s op de afdeling en ik merk dat de collega’s mij echt verder willen helpen in mijn ontwikkeling. Iedere dag leer ik iets nieuws. In september moet ik nog een stage op een andere afdeling lopen. Waar ik na mijn studie ga werken, weet ik nog niet” .

Bijzondere patiëntencategorie

‘Het werken op de afdeling is uiteenlopend en specialistisch door de verschillende operaties en behandelingen en de zorgverlening die daarbij komen kijken. Van diagnose tot herstel of palliatief, het gehele zorgtraject komt op onze afdeling voorbij. Het is bijzonder dat je dat met elkaar meemaakt. Voor een patiënt is een nieuwe opname soms onvermijdelijk en dan is het prettig om onze bekende gezichten weer te zien.
We mogen mooie zorg verlenen voor een bijzondere patiëntencategorie. Er gebeurt hier echt van alles. De patiënten op onze afdeling maken een ingrijpende gebeurtenis in hun leven mee. Ze komen preoperatief een dag tot enkele uren van tevoren naar onze afdeling. Dit geeft ons de tijd om de patiënt te leren kennen en de juiste voorlichting te geven. Daarnaast passen we de nodige interventies toe en begeleiden we de patiënt naar de operatie. Postoperatief begeleiden wij de patiënt bij het genezingstraject. Dit kan betekenen dat we helpen met een tijdelijke andere manier van spreken of eten. Of het omgaan met een (tijdelijke) nieuwe ademweg.

Wij verlenen specialistische zorg

Wij begeleiden de patiënt tijdens het traject van de opname en organiseren de juiste plek om na de ziekenhuisopname verder te herstellen. Je kunt je voorstellen dat de psychosociale zorg daarom een grote rol speelt. Patiënten blijven gemiddeld 7-10 dagen op de afdeling, maar we hebben ook situaties waarin een patiënt 1 dag tot wel maanden op onze afdeling verblijven.
De zorg die wij verlenen is zeer specialistisch. Zo zien wij hier patiënten met strottenhoofdkanker die een tracheostoma krijgen en bij ons de start maken met het omgaan en verzorgen van deze nieuwe ademweg. Ook zien we patiënten met kanker in de mondholte, waarbij tijdelijk een tracheacanule geplaatst wordt. Drainzorg en wondzorg zijn een belangrijk onderdeel van ons werk. Zo hebben we bijvoorbeeld ook te maken met wonden naar aanleiding van huidtransplantaties en weefselreconstructies die plaatsvinden. Afhankelijk van de complexiteit van de zorg van de patiënt, heb je 1 tot 5 patiënten per dienst.

Kom langs, we zijn benieuwd naar jou

De afdeling hoofd-hals oncologie is momenteel aan het groeien naar 16 bedden. Het kleine team van ongeveer 20 verpleegkundigen voelt als een familie waar lief en leed met elkaar gedeeld kan worden. We hebben een mooie mix van jonge collega’s en collega’s met jaren ervaring. Er wordt bij ons veel gelachen, maar er is ook ruimte voor serieuze gesprekken. Bij heftige casuïstiek staan we voor elkaar klaar.

We horen vaak dat mensen nog nooit hebben gehoord over onze afdeling en deze specialistische zorg. Twijfel je of het wat voor jou is? We laten je graag onze afdeling zien en ook voor een meeloopdag ben je van harte welkom!’

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail