Het UMC Utrecht is als een klok: de activiteiten gaan 24 uur per dag door en dat is alleen mogelijk wanneer de onderdelen van het raderwerk precies in elkaar grijpen. In een zomerserie lichten we er een aantal uit. Deze keer: de OK, waar operatieassistent Audrey Wouters werkt.

Van een liesbreukoperatie bij een baby tot een ingreep om een bloeding in de hersenen te stoppen bij een volwassene. Het werk van Audrey Wouters (23) is zeer afwisselend. “Ik zie patiënten uit alle leeftijdscategorieën. Dat komt omdat ik ervoor heb gekozen per kwartaal te rouleren tussen de academische volwassenenchirurgie in het UMC Utrecht en de kinderchirurgie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Op die manier kan ik echt allround operatieve zorg leveren.”

Geen dag hetzelfde

Audrey werkt sinds 2018 in ons ziekenhuis. Ze volgde er de inservice-opleiding – een interne opleiding – tot operatieassistent die ze vorig jaar afrondde. “Hiervoor heb ik een tijdje gewerkt als doktersassistent in een huisartsenpraktijk, maar al snel wist ik dat ik operatieassistent wilde worden. Ik heb de goede keuze gemaakt. Op een operatiekamer is geen dag hetzelfde. Elke keer maak je weer iets nieuws mee. Of iets onverwachts: er kan altijd iemand worden binnengebracht die spoedzorg nodig heeft. Het ene moment is het rustig en zit je ontspannen te praten met leden van het OK-team. Het volgende moment giert de adrenaline door je lijf tijdens een spoedingreep, wanneer je samen met je team volop in actie bent om de best mogelijke zorg te geven aan een patiënt.”

Groot en complex

In het WKZ is Audrey volledig inzetbaar bij bijna alle ingrepen. Alleen het zogeheten instrumenteren bij de kindercardiochirurgie doet ze niet, omdat daarvoor nog een specialisatieopleiding nodig is. Binnen het UMCU maakt ze deel uit van team geel. Audrey: “Hieronder vallen de neurochirurgie, kaakchirurgie en keel-, neus- en oorchirurgie. We voeren vaak grote, complexe ingrepen uit. Een voorbeeld? Een patiënt met een grote tumor in de mond. De tumor wordt operatief verwijderd en ook een deel van de kaak, tong en mondbodem wordt weggehaald. De ontstane ruimte vervangen we door een transplantaat. Dat bestaat uit bot, spier en huid met onderliggend weefsel met bloedvaten van de patiënt zelf – uit het been of de arm.”

Aantrekkelijk

Een van de meest aantrekkelijke kanten van haar vak zijn de technische mogelijkheden, zegt Audrey. “Neem de patiënt met epilepsie bij wie een deel van de hersenen kan worden verwijderd om de haard van de epileptische aanvallen te stoppen. Dit moet uiterst zorgvuldig gebeuren, zodat de juiste delen worden weggehaald en geen schade optreedt aan de andere delen. Dankzij beeldvorming, neuromonitoring en neuronavigatie kan dit zo precies en zo veilig mogelijk worden uitgevoerd.”

Verder lezen?

Op umcutrecht.nl lees je het hele interview.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail