Het is een relatief nieuw vakgebied en inmiddels is er ook een hbo- en masteropleiding Bioinformatica. Na deze studie kun jij echt een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg en voor kankerpatiënten de meest effectieve behandeling voorspellen.
Emmy is bioinformaticus in het UMC Utrecht. Ze studeerde geneeskunde, stapte over op biomedische wetenschappen omdat ze onderzoek doen interessanter vond en ging via werken in het lab als bio-informaticus aan de slag. Bioinformatica is een relatief nieuw vakgebied en combineert biologie, informatica, wiskunde en statistiek om biologische gegevens te analyseren en te interpreteren.

Samen met haar collega’s werkt Emmy bij het center moleculair medicine, een onderzoekscentrum dat zich richt op het begrijpen van de moleculaire basis van een ziekte: “ik doe onderzoek naar voorspellingen van behandelingseffect. Met andere woorden: ik onderzoek of patiënten baat hebben bij een speciaal soort therapie. We kijken naar eiwitten en waarom de behandeling bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de ander niet. Maar we onderzoeken ook waarom mensen ziek worden. Ik werk samen met zo’n 20 collega’s in een academische onderzoeksgroep; met onder andere PhD-studenten en postdocs. Ik zit meestal achter de computer om te programmeren, een aantal collega’s van mij staan in het lab om samples te bewerken die afgenomen zijn van patiënten in het ziekenhuis.

We hebben allemaal een andere achtergrond, sommigen een medische en anderen hebben juist alleen ervaring in IT. Het is wel handig om biologische kennis hebben om de resultaten uit analyses beter te kunnen interpreteren, maar omdat ons team zo divers is, kunnen we elkaar daar goed in helpen. Ik heb het programmeren ook in de praktijk geleerd, daarvoor moest ik echt wel even in het diepe springen. Het is een relatief nieuw vakgebied en inmiddels is er ook een hbo- en masteropleiding Bioinformatica. Na deze studie kun jij echt een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg en voor kankerpatiënten de meest effectieve behandeling voorspellen.