Persoonlijk vind ik de werksfeer binnen onze groep en op onze werkplek heel chill (ondanks dat het nu vooral digitaal en vanaf huis is), daar begint het volgens mij allemaal mee. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon met hele coole, innovatieve dingen bezig waarmee we hopelijk op korte termijn de zorg gaan verbeteren. Ik denk dat het UMC Utrecht voor data scientists sowieso een hele interessante omgeving is momenteel en dat zal voorlopig ook zo blijven.
O’jay Medina studeerde Cognitive Neuroscience en net nadat hij startte met een post-graduate opleiding zag hij op LinkedIn een interessante functie in het UMC Utrecht. Hij liet zijn opleiding schieten en werd aangenomen in het UMC Utrecht waar hij als data scientist werkt. “Er is geen betere plek is om het verschil te kunnen maken dan hier, de plek waar het allemaal gebeurt.”

“Ik heb eigenlijk altijd al het gevoel gehad dat ik een baan wilde met maatschappelijke relevantie en heb dus ook affiniteit met de menselijke gezondheid. Daarnaast ik me tijdens mijn studie goed kunnen verdiepen in programmeren, statistiek en werken met verschillende typen data. Eigenlijk was ADAM dus een mooi resultaat van deze optelsom. Het idee achter het programma van ADAM (applied data analytics in medicine) is om data-analytics / machine learning oplossingen naar de klinische praktijk te brengen en daarmee ervoor te zorgen dat patiënten in het ziekenhuis de behandeling krijgen waar ze het meeste baat bij hebben. Dit kunnen medisch-klinische vraagstukken zijn of vragen die zich meer focusten op logistiek (denk aan capaciteit op de IC). Sinds begin dit jaar zijn ik en mijn directe collega’s onderdeel geworden van de afdeling digital health. Het grote doel is om mee te helpen aan het personaliseren en digitaliseren van de zorg. Er zal dus bijvoorbeeld door onze tak binnen de afdeling gekeken worden naar hoe we de huidige data-science projecten die al langer lopen (zoals die van ADAM) succesvol kunnen implementeren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan e-health oplossingen zoals recentelijk de corona check-app en de longfunctiemeter voor cystic fybrosis.

Persoonlijk vind ik de werksfeer binnen onze groep en op onze werkplek heel chill (ondanks dat het nu vooral digitaal en vanaf huis is), daar begint het volgens mij allemaal mee. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon met hele coole, innovatieve dingen bezig waarmee we hopelijk op korte termijn de zorg gaan verbeteren. Ik denk dat het UMC Utrecht voor data scientists sowieso een hele interessante omgeving is momenteel en dat zal voorlopig ook zo blijven. Misschien dat de gewenste innovaties nog niet zo snel tot stand komen in vergelijking met andere bedrijven in andere sectoren maar qua werkinhoud, uitdaging en fijne samenwerking met collega’s heb ik weinig te klagen.

De afgelopen maanden natuurlijk heel bizar zijn geweest. Zeker voor mezelf aangezien ik sinds het begin van de lockdown mee heb mogen helpen met het capaciteitsresponsteam. Samen met een directe collega (Lieke van Schaijk) en 3 externe collega’s (Tom Jongen, Iris Snuverink en Rinke Klein Entink) vormden we een data-science team waarin we ons onder andere bezighielden met het in kaart brengen van interne/externe aanmeldingen voor extra hulp binnen het ziekenhuis ten tijde van de crisis en het opzetten van een capaciteit-dashboard. Samen met een hele hoop andere collega’s, in heel veel andere functies ook, zaten we eerste acht weken ten tijden van de crisis centraal in een zaal in het UMC Utrecht. Hier vonden onder andere de beddenoverleggen en de dagelijkse updates van de stand van zaken. Het was een hele hectische maar ook hele leerzame tijd waarin we veel collega’s hebben leren kennen waar je normaal niet zo snel mee in aanraking zou komen. En daarnaast hebben we ook van dichtbij kunnen meemaken hoe het UMC Utrecht de crisis (tot nu toe) succesvol heeft kunnen managen. Ik ben toch wel een beetje trots dat we daar een klein steentje aan bij hebben kunnen dragen.