Miranda werkt al 20 jaar in het Wilhelmina kinderziekenhuis (WKZ). Ze werkt als senior kernmedewerker préanalyse poli. Kortgezegd is dit de afdeling waar kinderen naar toe gaan als er bloed geprikt moet worden. Miranda gaat met haar collega’s ook langs de afdelingen om bij kinderen en zwangere vrouwen bloed af te nemen. 

Het WKZ is dé plek in het UMC Utrecht waar ze gespecialiseerd zijn in bloedafnames bij (kleine) kinderen en het omgaan met kinderen met (extreme) prikangst. Miranda houdt wel van een uitdaging:
“Je snapt dat het soms behoorlijk ingewikkeld kan zijn om bij een kind bloed af te nemen. We zien kinderen die zo angstig zijn dat het meerdere malen niet is gelukt in een ander ziekenhuis. De ouders komen dan met lood in de schoenen naar het WKZ en dat het ons dan lukt op een patiëntvriendelijke manier, dat geeft mij een goed gevoel. Daar doe ik het echt voor. Je hebt veel geduld nodig en mensenkennis. Bij elk kind kijk je wat er nodig is om iemand op het gemak te stellen, daarbij houd je ook rekening met de ouders.

Pijn- en angstrem
Ze ziet wel een verschuiving. “Er is steeds meer oog voor het welzijn van het kind. We kijken nu meer of het per se nodig is om bloed af te nemen of dat het een andere keer kan of misschien wat minder qua hoeveelheid. We gaan voor een zo optimaal mogelijk resultaat zonder dat het kind pijn en angst ervaart. Zo werken ze in het WZK ook met de pijn- en angstrem (PAR). Kinderen kunnen zelf hun grenzen aangeven waardoor ze meer het gevoel van controle krijgen. (insert link naar video: https://youtu.be/8d78qZFyhjQ). Ik ga vanuit mijn functie als senior, waarbij je 50% van je werktijd besteed aan overstijgende taken, met afdelingen om tafel om te kijken waar we onze manier van werken kunnen blijven verbeteren zodat het voor kinderen aangenamer wordt. Ook kijk ik naar de feedback van onze patiënten en hun ouders om van te leren en iets mee te doen. We krijgen nu een waardering van 8,8 en daar zijn we heel erg blij mee. Zeker als je bedenkt dat het voor niemand echt een lolletje is om bloed te laten prikken.

De overstap naar dierenartsassistente
Miranda heeft kort een uitstapje gemaakt. Ze wilde wat anders en is aan de slag gegaan als dierenartsassistente: “Na een korte periode ben ik weer teruggekomen, ik wilde toch graag weer terug en ik miste het werken met de kinderen enorm. Vervolgens heb ik de stap naar kernmedewerker gemaakt waarbij je naast de preanalyse ook op andere plekken werkt die onderdeel maken van het proces. Daarna werd ik senior medewerker bloedafname zodat ik nu een extra takenpakket erbij heb zoals het inwerken van nieuwe collega’s en deelnemen aan projecten om de dienstverlening te blijven verbeteren. Voor mij echt de ideale combinatie omdat ik ook nog voor 50% bezig met het afnemen van bloed zodat ik feeling houd met het werkveld.

Team is goud waard
We hebben zo’n leuke club mensen en we staan voor elkaar klaar. Soms kan het heel erg hectisch en druk zijn en dan is het fijn als collega’s even bijspringen omdat ze zien dat dat nodig is. Ook kunnen we bij elkaar terecht voor steun als het even moeilijk. We maken natuurlijk best veel mee en soms moet je dat even kwijt. We hebben ook jonge studenten geneeskunde rondlopen: leuk voor de balans. Ik ben niet voor niks weer teruggekomen: het is gewoon een hele leuke afdeling en ik voel me gewaardeerd. We hebben het soms best druk en als je dan merkt dat dat gezien wordt door je leidinggevende en dat er wat lekkers bij de koffie wordt geregeld voor ons allemaal, dan geeft dat een goed gevoel. We doen het natuurlijk voor onze patiënten, maar dit is een leuke bijkomstigheid.

Wil je een bericht ontvangen wanneer er interessante vacatures zijn?