"Werken op de dialyse-afdeling is voor mij de ideale combinatie van enerzijds langdurig contact met chronisch zieke patiënten en anderzijds de acute zorg. Het is ook een technisch vak, je wordt uiteindelijk een expert op het gebied van de dialyse-apparatuur. – David Hobrink, dialyseverpleegkundige in opleiding. "

De leer-werkperiode

In de leer-werkperiode leer je alles over nierfunctie-vervangende therapieën zoals hemodialyse en peritoneaal-dialyse. In een enthousiast team voer je onder supervisie behandelingen uit en coach je patiënten in het omgaan met hun ziekte. Kies je voor het UMC Utrecht dan ga je werken in een academische omgeving waar je ook te maken krijgt met hoogcomplexe zorg (minder stabiele patiënten) en wetenschappelijk onderzoek.

Als dialyseverpleegkundige behandel je chronisch zieke patiënt meerdere keren per week gedurende een langere periode. Hierdoor krijg je de tijd om een band op te bouwen met deze persoon. Ook kom je, nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan, in actie als er een acute dialyse moet plaatsvinden, bijvoorbeeld op de intensive care, medium care, recovery of hartbewaking. Deze afwisseling maakt het werk extra uitdagend. Daarnaast ben je technisch bezig en word je expert op het gebied van alle apparatuur die nodig is.

We bieden je ruime begeleiding tijdens je leer-werkperiode. Je krijgt de tijd om in je rol te groeien en steeds meer zelf te doen. Een mooie kans om gespecialiseerd verpleegkundige te worden in dit interessante vakgebied.

De afdeling

We hebben een fijne afdeling met een hecht verpleegkundig team van ongeveer 25 verpleegkundigen, zowel junior- als seniorverpleegkundigen. Op de dialyse-afdeling bieden we verschillende vormen van nierfunctie-vervangende therapieën aan, zoals hemodialyse en (kinder)peritoneale dialyse. We behandelen patiënten van alle leeftijden die complexe zorg nodig hebben, zoals dialyse na een niertransplantatie. Ook doen we onder meer plasmafiltraties.

We doen acute dialyses en buitendialyses op andere afdelingen, bijvoorbeeld op de intensive care, recovery of hartbewaking. Daarnaast begeleiden we patiënten die thuis dialyseren op de polikliniek of telefonisch. We werken ochtend- en avonddiensten, zowel doordeweeks als in de weekenden. De gediplomeerde dialyseverpleegkundigen werken na de avonddienst bereikbaarheidsdiensten voor acute dialyses.We werken in ons team intensief samen en zijn zoveel mogelijk zelf-organiserend, bijvoorbeeld met zelfroosteren.

De opleiding

  • De opleiding tot dialyseverpleegkundige duurt 15 maanden (32 uur per week) of 18 maanden (28 of 24 uur per week).
  • Het praktijkgedeelte doorloop je op de dialyse-afdeling van het UMC Utrecht.
  • De theorie volg je op de VUmc Amstel Academie in Amsterdam. Verspreid over de opleiding ga je steeds voor één week naar de Amstel Academie.
  • De opleiding begint in april of november, waarbij het handig is om minimaal twee maanden voor te werken op de dialyse-afdeling.
  • Zodra je begint, volg je stages en wordt je begeleid door jouw twee vaste werkbegeleiders.

Profiel

  • Je bent een mbo- of hbo-verpleegkundige met minimaal een halfjaar klinische ervaring.
  • De opleiding is competentiegericht, daarom is het belangrijk dat je graag vragen stelt en leergierig bent.
  • Verder heb je affiniteit met zowel de zorg voor de chronisch zieke patiënt als de acute zorg.

Salaris

Tijdens de opleiding ontvang je salaris conform salarisschaal 7. Dat betekent, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, een salaris van maximaal EUR 3.280,- op basis van een 36-urige werkweek. Na diplomering kom je in schaal 8A met een salaris van maximaal EUR 3.505,- op fulltime basis.

Heb je een vraag?

Heb je vragen over het opleidingstraject? Dan kun je contact opnemen met Lotte Duim, praktijkopleider en unithoofd Onboarding.

06 29 68 72 89

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail